Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. ciekawe informacje o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film